ДОНАТОРИ „ВЕЛИКОГ СРЦА“ СА ОПШТИНОМ ПАЛИЛУЛА ПОМАЖУ ДЕЦИ
11.07.2013

У нишком Медија центру, Градска општина Палилула представила је прве резултате хуманитарне акције ''Помозимо нашој деци''. Након вишемесечних активности обиласка породица у насељима на терену и организовања хуманитарне акције- донаторско вече, председник општине Бобан Џунић са сарадницима захвалио је донаторима који су уплатили прве донације. Акција је део социо-хуманитарног програма општине Палилула који има за циљ подршку породицама суоченим са проблемом обезбеђивања услова за одговарајућу здравствену заштиту своје деце. У акцији „донаторско вече“ прикупљена су средства у износу од 150.000 динара. Прве уговоре о донаторству потписали су и дали подршку акцији директор ЈКП „Медиана“, Драган Радисављевић, нишка компанија УНИЈА ПАК, Млин „Горња Трнава“ и иницијатор акције општина Палилула. Донаторска средства су прикупили и запослени Управе градске општине Палилула и више од 25 појединаца. Програм који смо припремили подржали су и заменик градоначелника, представници ГО Пантелеј, Православне епархије нишке и нишки ствараоци у култури Александар Блатник и Русомир Арсић, медијска кућа Белами али и ТВ Коперникус и нишки дневник Народне новине.

„Обиласком породица у насељима општине Палилула и пријемом грађана сазнали смо да постоје породице у којима живе деца оболела од тешких болести и потребна им је специфичма здравствена заштита- истакао је председник Џунић. Родитељи често не могу обезбедити потребне услове лечења јер су у тешкој финансијској ситуацији. Један од таквих малишана је и петогодишњи Вук Јовановић, који болује од ретке болести и захтева посебну негу, терапију и специфичан режим исхране. Одстрањено му је дебело црево и већи део танког а његова борба за живот се наставља. Слична је била и ситуација са малом трогодишњом Доротеом Митић која живи у Мрамору. Она од рођења има срчане проблеме и потребна је интервенција на срцу. И овде је требало наћи решење да се продужи живот детету и премосте административне баријере. „Као што знате, изјавио је председник општине Палилула, упутио сам позив друштвено одговорним компанијама, предузећима и установама, нашим суграђанима, медијима да на делу покажемо добру вољу, солидарност и подршку деци и угроженим породицима у невољи. Прошло је само неколико дана од објављивања информације у медијима и позива подршке породици Јовановић за даљи медицински третман њиховог петогодишњег сина Вука Јовановића. Први се јавио наш суграђанин Велимир Стојановић. Он је од своје скромне пензије издвојио новац за наставак лечење малог Вука, а затим су уследиле нове донације.

По речима Златка Шемића, у протеклих годину дана, општинској Управи и председнику обратило се за захтевима за помоћ 580 грађана. Од укупног броја пријављених 20 је пријавило болести деце узраста од 3 до 7 година. Са тешким обољењима као што је мали Вук, као што је Милош који има свега 9 година коме је опала коса и који је на хемотерапији, као и многи други. Са Вуком смо покренули ову акцију али смо уочили да има још деце која су угрожена. Поред захтева да помогнемо деци имамо још 48 захтева старијих особа које болују од тешких болести (карцином, психичке сметње, дијабетес, разних операција, за набавку лекова)за једнократну новчану помоћ; у вези разних дуговања према држави; за запошљавање; за преквалификацију- нагласио је већник Шемић.

Захваљујући пројекту из програма „Еxцханге 3“ „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“, и финансијској подршци ЕУ, у општини Палилула ојачани су и капацитети Управе општине и остварена је веома садржајна сарадња са надлежним установама социјалне заштите града Ниша. Ове активности видно су побољшале квалитет живота социјално рањивих група и сарадњу са грађанима.

Желимо да се овај позив за помоћ деци чује и ван наше средине и да постане модел који ће прихватити и друге локалне самоуправе, каже председник Џунић. Многи проблеми се могу решити системски, законима, уредбама, али у овом случају наша жеља је била да подстакнемо на хуманост, солидарност оне који могу да помогну. Поред нас, живе и наше комшије, деца са проблемима које често не пропознајемо. Драги суграђани, драги донатори-људи великог срца хвала Вам за показану хуманост у акцији ''Помозимо нашој деци“. Донаторска средства се могу наредних дана  уплатити, потписивањем уговора о донаторству, уплатом на наменски рачун општине: 840-2879741-16 који смо већ објавили. Акција се наставља а нове уплате и донације очекујемо. Донаторска средства са наменског рачуна биће подељена као подршка породицама за лечење деце, на основу утврђеног критеријума и пристиглих захтева

О акцијама ове намене мислим да је сувишно причати, рекао је Драган Радисављевић, генерални директор ЈКП „Медиана“. Осим части, овде ништа друго није пресудно. Ми комунални системи у граду имамо и друштвену обавезу да се као друштвено-одговорна предузећа одазовемо оваквим хуманитарним акцијама.  Делили тежак живот са нашим грађанима и када наши грађани у тешким условима нађу снаге да и последња средства усмере за плаћање рачуна ваљда смо и ми, дужни и обавезни да део тих средстава, вратимо њима у виду помоћи. Радисављевић је упутио позив својим колегама да подрже ову акцију како би се остварио постављен циљ.

Овим поводом Бобан Џуинић, председник општине Палилула уручио је  признање-захвалницу златним, сребрним и бронзаним ДОНАТОРИМА акције: ЈКП Медиана Ниш, медисјким донаторима-Витомиру Радомировићу, РТВ Белами, Народним новинама, РТВ Коперникус; Љубомиру Славковићу, Велимиру Стојановићу, Братимиру Васиљевићу, компанији „Унијапак, д.о.о. Ниш“, Млин „Горња Трнава“, Марији Салевић. Заинтересовани грађани о појединостима уплате донације могу контактирати центар ИНФО 48 или Управу Градске општине Палилула на телефон 290-600. Ова информација је постављена и на сајту општине (www.palilula.eu) и друштвеним мрежама. (Д.Видојковић, ЕКОполис мрежа)